Wat brengt de artificieel intelligente toekomst?

Wat brengt de artificieel intelligente toekomst?

ArtificiëleintelligentieLees je ook graag wetenschappelijke berichtgeving?  Ik smul ervan omdat het perspectieven biedt op vooruitgang, zeg maar een betere wereld. Toch is er ook heel wat onheilsvoorspelling. Hoe geavanceerder onze wereld wordt, hoe meer gevaren om de hoek schuilen… welkom in het tijdperk van artificiële intelligentie.
Steeds welvarender
Deze week was er het boeiend interview in de Tijd met Peter Diamandis, futurist, serieondernemer en vooruitgangsapostel. In z’n boek ‘Abundance’ legt Diamandis uit waarom het fantastisch gaat met de wereld, en waarom zo weinig mensen dat in de gaten hebben: ‘de schuld van journalisten’. Net zoals dat in het verleden was zal technologie het leven van mensen aangenamer blijven maken… We zullen met z’n allen minder werken, en ook vlotter toegang hebben tot technologie die onze levensstandaard verhoogt.
Artificiële intelligentie (AI)
Computers zijn de laatste 10 jaar het verlengstuk van het menselijke leven in de Westerse wereld. Allomtegenwoordig en noodzakelijk voor onze levensstandaard. We genieten allemaal massaal van hun voordelen: snelle communicatie, medische zorg, ontspanning en zoveel meer. Computers komen tot oplossingen zonder dat deze exact voorgeprogrammeerd werden om deze oplossingen uit te voeren. Hoewel er veel definities zijn van artificiële intelligentie is de computer die een eigen intelligentie ontwikkeld, los van de menselijke context de meest besprokene. (Zie wikipedia voor verschillende vormen van AI)
ElonMuskElon Musk oprichter van o.a. Paypal en Tesla  waarschuwde dat wetenschappers bezig zijn met ‘de duivel te creëren’. Films als The Matrix, I robot, 2001 a space odyssee of ‘A.I.’ kondigden het concept reeds aan: computers worden slimmer dan de mens en nemen de overmacht. De idee lijkt waanzinnig, maar is al veel verder gevorderd dan de meeste denken.
ZuckerbergSamen met Facebook-topman Mark Zuckerberg is Musk een van de drijvende krachten achter Vicarious, een bedrijf dat een computer wil ontwikkelen die denkt als een mens en waarbij die delen van de hersenen worden nagemaakt die deel verantwoordelijke zijn voor het ziche, onze lichaamsbeweging en ons gebruik van taal. Musk doet naar eigen zeggen onderzoek naar artificiële intelligentie om ‘op de hoogte te zijn van de potentiële gevaren’.
Andere bedreigingen voor de mensheid zoals kernwapens of het opwarmen van de aarde verdwijnen in het niets bij het potentieel die AI in zich houdt, althans Musk. Computertechnologie evolueert razendsnel. Zelf het einde van de Wet van Moore is in zicht. Deze stelt dat de rekenkracht van computers om de 18 maanden verdubbelt. Nu zou het alweer sneller gaan. Maar wat maakt al die redeneerkracht nu zo gevaarlijk? Als computers ‘sterker’ en dus ook conceptueler kunnen denken dan een mens, wat zou hen er dan van weerhouden om ons als mens te domineren? Zou een computer met uitvoeringskracht (robots) dan kunnen vaststellen dat de mens de planeet kapot maakt? Dat hij bijgevolg de mens ‘aan banden moet leggen’? Of nog anders: Als we een mierenkolonie in huis hebben, halen we verdelgingsmiddelen in huis. De mier heeft ook een bepaald niveau van intelligentie, dewelke wij als inferieur beschouwen.
StephenHawkinOok een van de slimste mensen ter wereld, de wetenschapper Stephen Hawkin waarschuwt voor de ontwikkeling van AI. Hij vreest dat verkeerd gehanteerde artificiële intelligentie het einde kan betekenen van het menselijk ras.
Einde van de wereld?
Zonder een ware onheilsvoorspeller te willen zijn, denk ik dat het wetenschappelijk gezien absoluut nuttig is de vraag te stellen: Is het einde van de wereld in zicht? Zal onze generatie dit nog meemaken?
Het menselijk zijn bestaat uit leven en dood. Het risico dat op een systemische wijze ‘de mensheid’ wordt uitgeschakeld is volgens mij reëel maar klein. Tot voor kort denkt men bij de gedachte van uitroeiing aan genetische gemodificeerde virussen of aan een kernoorlog. Bij artificiële intelligentie ontwaar je echter een bijkomend risico, dat anders is: het is oncontroleerbaar.
Vooraanstaande wetenschappers voorspellen dat computers rond 2030, slimmer en autonomer zullen kunnen denken dan mensen. Hawkin ziet hier risico’s en stelt dat we nu reeds beter op andere planeten ons voortbestaan trachten te verzekeren. Of het allemaal zo’n vaart zal lopen is onduidelijk. Een zekerheid die we (tot nog toe) allemaal hebben, is dat we ooit doodgaan. Tegelijk weten we dat het leven op aarde ook ooit zal stoppen, gezien de zon ooit opgebrand zal zijn. Twee nuances om artificiële intelligentie niet a priori als angsthazen te veroordelen.
Daarom de verdere ontwikkeling van AI tegengaan is irrationeel. Artificiële intelligentie zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor baanbrekende oplossingen op vlak van milieu, armoede of ziektes.
Zoals op teveel vlakken loopt politiek de feiten achterna. Ik hoop dat AI niet hetzelfde lot beschoren is als GGO’s… De EU verbiedt GGO’s omwille van hun potentieel gevaar. Ondertussen zetten Amerikaanse landbouwers grote stappen voorwaarts op vlak van landbouw (productiviteit) en milieu (minder pesticiden). Heel veel private bedrijven, waaronder dat van Zuckerberg en Musk implementeren AI in hun businessmodel.
-Een nieuwsgierige, wetenschappelijk onderbouwde houding moet een weldoordachte wettelijke context mogelijk maken, bij voorkeur op wereldniveau (uiteraard utopisch). Als de EU zijn kader schept hoop ik ten stelligste dat het ingegeven door angst niet opnieuw achter de feiten aan holt.
Bron: De Tijd, Knack.be, Youtube, Express.be en eigen verwerking
 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *